Mycene

Links

Mycene

De burcht van Agamemnon, de leeuwenpoort, de beroemde koepelgraven, cyclopenmuren en een archeologisch museum.

Naar deze antieke stad is de Myceense cultuur genoemd, die rond 1600 v. Chr. begon en rond 1200 voor Chr. ten onder ging.
En er zijn sporen van bewoning vanaf Neolithische tijden ( 6000 v.Chr.)

De beroemde leeuwenpoort is Europa's oudste beeldhouwwerk.
De twee leeuwinnen bewaken de poort en moesten de bezoeker recht in het gezicht aankijken. De waarschijnlijk bronzen koppen ontbreken.
De bouw wordt geschat op 1350 v. Chr. De leeuwinnen klimmen aan weerszijden van een Minoïsch altaar, waar eens een gewapende schutsgodin op prijkte.

De 6 schachtgraven in de cirkel binnen de citadel zijn uit 1600-1550 v. Chr.
Hier zijn de vele gouden grafgiften gevonden die nu in het Archeologisch museum in Athene te zien zijn.

De burcht op de top laat nog de indeling van het paleis zien. Rondom staan ruïnes van verschillende huizen. Achter het paleis kunt u afdalen in de geheime cisterne, waar de watervoorziening voor de burcht was.

Buiten de burcht kunt u 2 koepelgraven zien en het mooiste en grootste koepelgraf "De schatkamer van Atreus " ligt op 500 m. op de weg terug.

Het museum heeft een uitgebreid overzicht van gevonden gebruiksvoorwerpen, oorlogstuig en goudschatten uit de omgeving.
De meeste objecten zijn kopieën van de stukken die in Athene bewaard worden. Niettemin is het zeker de moeite waard.

De amateur-archeoloog Heinrich Schliemann heeft belangrijke delen van deze burcht in 1876 uitgegraven. Hij vond de koepelgraven en vele gouden schatten, zoals, wat hij noemde: het masker van Agamemnon.

Het koningshuis van Atreus regeerde over Argos en Mycene was hun residentie. Koning Agamemnon, de opperbevelhebber van de vloot naar Troje, regeerde in Mycene met zijn vrouw Klytaimnestra, dochters Ifigeneia, Elektra en Chrysothemis en zoon Orestes. In de toneelstukken van Aischylos, Sofokles en Euripides leest u alle belevenissen van deze mythologische familie.
In 1 familie, 8 tragedies in de vertaling van Gerard Koolschijn, is deze familiegeschiedenis gebundeld.

In het naburige dorpje Mycene zijn vele taverna's en hotelletjes.
In La Belle Helene is een klein museum gewijd aan Heinrich Schliemann, die hier logeerde tijdens zijn opgravingen. Ook ziet u er foto's van Bertus Aafjes, die lyrische verhalen schreef over dit hotel.
Tekent u vooral ook het gastenboek, waar u in prettig gezelschap verkeert van menige beroemdheid, zoals Churchill, Sartre en Moravia.

Openingstijden:
Mei-sept: dagelijks van 8.00-19.00 uur
Overige maanden: di-zo: 8.30 tot 17.00 uur

Links

Mycene

naar boven